Astrolabium messing

Het moderne astrolabium geeft de juiste sterrenstanden in de 21e eeuw

Astrolabium

Het astrolabium is leverbaar in een messing uitvoering ook is een kunststof astrolabium verkrijgbaar. Het astrolabium is een bijzonder instrument. MSc Hendrik Hollander maakt elk messing astrolabium per stuk met de hand. Hieronder kunt u lezen waar het astrolabium is ontstaan en wat er bij dit astrolabium is aangepast aan de moderne tijd. Het instrument is 18cm diameter en bestaat uit verschillende onderdelen vakkundig gegraveerd messing.

Verpakking

Het modern astrolabium wordt geleverd in passende verpakking en met uitgebreide gebruiksaanwijzing. Hierdoor is het instrument een mooi cadeau om te geven en ook een instrument dat werkelijk een schat aan informatie geeft over de stand van de zon en de sterren.

 

 

Het ontstaan van het astrolabium

In de Griekse cultuur, rond 300 BC is een stevige basis gelegd voor het geometrisch denken. Tal van manieren om figuren te construeren zijn beschreven en projectiemethoden zijn uitgewerkt. De stereografische projectie die voor het astrolabium gebruikt wordt is niet in detail door de Grieken beschreven. De Arabieren hebben deze technieken verder verfijnd en rond 900 AD het eerste astrolabium gemaakt zoals wij dat nu nog kennen. In de Arabische wereld werd het instrument ook veel gebruikt voor de juiste momenten van gebed te bepalen en ook de richting van Mekka. Met de komst van de Moren op het Iberisch schiereiland (huidige Spanje) is het astrolabium rond 1000 AD in Europa gekomen. In Europa heeft het astrolabium een eigen ontwikkeling doorgemaakt en bleef zeer populair tot 1700.

 

De sterrenhemel

Het draaiende deel met de messing aanwijspunten is de sterrenhemel. Bij elk aanwijspunt staat de naam van de betreffende ster. Door deze sterrenhemel in de juiste stand te draaien leest men op de plaat eronder af waar de ster werkelijk aan de hemel staat. U leest af in welke richting u moet kijken en hoe hoog u aan de hemel moet kijken om de ster te zien. In de sterrenhemel ziet u ook alle tekens van de dierenriem. Deze geven de baan van de zon aan door het jaar heen.

Opbouw van het astrolabium

Het instrument bestaat uit vele lagen en linialen die ten opzichte van elkaar ingesteld kunnen worden. Hieronder ziet u een exploded view. Ook ziet u een afbeelding van de stereografische projectie. Dit is de wiskundige methode die wordt toegepast zodat het astrolabium gebouwd kan worden.

 

 

De achterkant van het astrolabium

Op de achterkant van het astrolabium kunt u voor elke datum van het jaar aflezen in welk sterrenbeeld van de dierenriem de zon precies staat. Dit werkt met twee a-centrische cirkels. Ook hier zit een mooi wiskundig model achter zodat het werkt. Ook is het met een vizier mogelijk de hoogte van een ster aan de hemel te meten.

 

Oude kennis overgebracht naar de moderne tijd

Tegenwoordig leven we in tijdzones waarbinnen de klokken gelijk worden gezet. Dit geeft aanleiding tot een correctie in de tijd die de lengtecorrectie wordt genoemd. Ook maken wij nu gebruik van middelbare uren. Dit houdt in dat elk uur gedurende het jaar precies even lang duurt. Dit geeft aanleiding tot een correctie die met tijdsvereffening wordt aangeduid. Beide correcties zijn instelbaar op de achterkant van het modern astrolabium.

 

Huidige positie van de sterren

De positie van sterren wordt aangegeven ten opzichte van het lentepunt. Dit lentepunt verschuift echter ongeveer een graad per mensenleven. Hierdoor is het niet mogelijk een astrolabium uit bijvoorbeeld 1650 nu goed te gebruiken. Alle sterposities van het modern astrolabium dat u hier kunt kopen zijn aangepast aan onze huidige tijd. Het instrument werkt dus goed.

 

Het gebruik van het astrolabium

Het astrolabium komt met uitgebreide gebruiksaanwijzing. U zult zien dat het gebruik van het astrolabium achteraf meevalt. Het geeft veel inzicht in hoe de sterrenhemel werkt. Na enige oefening vindt u snel de informatie die u zoekt rond sterrenstanden, zonnestanden en tijden zoals zonnetijd, zomertijd en wintertijd. Ook wat meer onverwacht zaken worden door het astrolabium aangegeven. Ziet u de schaduw van een paaltje van een hek bij een wandeling langs een weiland? Het astrolabium vertelt u hoe laat het is en waar het noorden is.

 

Modern astrolabium kopen en personaliseren

Elk modern astrolabium wordt door Hendrik Hollander per stuk gemaakt. De prijs van het modern messing astrolabium is €1.275,- . Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Met name de plaat heeft mogelijkheden om uit te voeren voor verschillende locaties op aarde. Ook kunnen persoonlijke teksten in het messing worden opgenomen.

Hendrik Hollander maakt het astrolabium ook in kunststof.

Hendrik Hollander maakt ook zonnewijzers in messing en astronomische zonnewijzers.