PLAATSINGSTIPSPlaatsing

De zonnewijzer dient met de punt naar het noorden te worden geplaatst, hierdoor valt de schaduw van de staaf in theorie om 12:00 uur 's middags op het midden van de urenverdeling.
De meest eenvoudige manier om een sokkel te plaatsen is door met behulp van steenlijm de sokkel op een betontegel van 50x50 cm te bevestigen. Onder deze tegel kunt u het beste een laagje straatzand aanbrengen om verzakken te voorkomen.
Door meerdere tegels op elkaar te lijmen verkrijgt u een zware fundatie, wat de kans op diefstal of schade door vandalisme beperkt. Tegels en steenlijm zijn bij elke bouwmarkt verkrijgbaar.

Elke sokkel is voorzien van een gat met schroefdraad zodat de zonnewijzer eenvoudig kan worden vastgezet.

Werking

Een zonnewijzer maakt gebruik van de baan die de zon langs de hemel maakt. De aarde draait in 24 uur volledig rond ten opzichte van de zon, in één uur is er dus een verschuiving van de zon langs de hemel van 15° (360/24 ). Een zonnewijzer heeft een staaf die ongeveer evenwijdig loopt aan de aardas, de schaduw van deze staaf valt op een ring waarop een urenschaal is aangebracht.

Afwijking

tijdvereffeningHelaas is een zonnewijzer niet altijd even nauwkeurig. In de loop van het jaar loopt het verschil tussen de normale tijd en de tijd die de zonnewijzer aangeeft op tot ongeveer een kwartier. Hiervoor zijn twee oorzaken: ten eerste is de baan van de aarde rond de zon elliptisch. Bovendien staat de aardas schuin op het vlak van de aardbaan.
We merken dit natuurlijk zelf ook dagelijks, de zon komt ook niet elke dag op hetzelfde tijdstip op, ook de tijd van ondergaan variëert. Het verloop van het verschil tussen 'onze' tijd en de tijd die de zonnewijzer aangeeft is te zien in de tabel.
De waarde die in de tabel is aangegeven geeft aan hoe ver de tijd voorloopt op de zonnewijzer. Ligt de waarde boven de as dan loopt de zonnewijzer dus achter.

Uw ipadres is: 54.80.58.121
Copyright © 2018 Zonnewijzer.nl. Powered by Zen Cart